Åderbråck som gravid
Åderbråck är en vanlig åkomma bland befolkningen i stort, och gravida kvinnor är en särskild riskgrupp. Även om det går att göra saker för att förebygga åderbråck under graviditet, gör de stora förändringarna som kroppen går igenom att risken för åderbråck trots allt är stor.
I den här artikeln förklarar vi varför så många får åderbråck som gravida, hur du själv aktivt kan förebygga åderbråck, och hur vi på Åderbråcksspecialisterna kan hjälpa dig om åderbråcken inte försvinner.
Försvinner åderbråck efter graviditet?
Åderbråck som uppstår till följd av graviditet försvinner sällan helt, även när blodflödet återgår till det normala. Om du upplever att åderbråcken inte försvinner kan du boka en konsultation hos oss och eventuellt genomgå en åderbråcksoperation för att ta bort åderbråcken.
Förebygga åderbråck som gravid – fyra tips
Att förebygga åderbråck handlar, för gravid som icke-gravid, om att förbättra blodcirkulationen och hålla sig i rörelse. Många faktorer påverkar en persons fallenhet för att få åderbråck, men genom att aktivt försöka förebygga det kan du minska riskerna att drabbas av åderbråck under graviditeten.
- Undvik att stå eller sitta still under längre perioder, och undvik att sitta med korslagda ben. Rörelse främjar blodcirkulationen och motverkar att blodet stannar upp och samlas.
- Om du lägger benen i högläge får blodet lättare att flöda tillbaka mot hjärtat. Eftersom det är i benen åderbråck ofta bildas kan de behöva lite hjälp på traven.
- Använd kompressionsstrumpor. Strumporna hjälper blodcirkulationen och minskar trycket i benens vener.
- Motionera och rör på dig. Regelbundna promenader och lättare träning ökar blodcirkulationen och motverkar att blodet samlas för att skapa åderbråck.
Varför ökar risken för åderbråck som gravid?
Att åderbråck är vanligt hos gravida beror egentligen på samma faktorer som ökar risken för åderbråck hos alla människor. Åderbråck uppstår när klaffar i venerna inte klarar av att hindra blodet från att rinna tillbaka och samlas under klaffarna. Det ansamlade blodet kan göra att venerna utvidgas och kan bli synliga på utsidan av huden. Svullnaderna kan göra ont och orsaka andra komplikationer.
Vid graviditet ökar mängden blod i kroppen med ca 50 %, och kroppsvikten med många kilon. Tillsammans belastar dessa förändringar blodcirkulationen, och venernas klaffar får det svårare att klara av det högre trycket. Även förändringar i hormonbalansen under graviditet kan ha negativ påverkan på blodcirkulationen, eftersom venernas väggar får sämre elasticitet. Det vanligaste som gravid är att få åderbråck på benen, i ändtarmen eller i underlivet.
Våra behandlingar för åderbråck vid graviditet
Åderbråck under graviditet är inte farligt och påverkar inte födseln, men kan göra att du känner dig nedtyngd och svullen. Om du efter graviditeten upplever att du har fortsatta problem med åderbråck kan vi hjälpa dig med någon eller flera av våra behandlingsmetoder. Vilken metod som passar dig kommer vi tillsammans fram till på en första undersökning där vi med ultraljud ställer en diagnos och föreslår en behandlingsmetod.
- Endovenös laserbehandling är en effektiv metod som nyttjar laser för att förstöra den drabbade kärlväggen. Laserfibern förs in via ett minimalt hål i huden, och du slipper snitt och stygn.
- Skumbehandling kan användas när laserbehandling av någon anledning inte är att föredra. Ett skum sprutas in i venen som får den att kollapsa.
- Synliga åderbråck kan tas bort med virknålsteknik, där man genom små hål i huden använder ett instrument för att operera ut åderbråcken. Tekniken används oftast i kombination med någon av de andra metoderna för att ge bästa resultat.