Åderbråcksbehandling

Behandla åderbråck

Det finns olika metoder vid behandling av åderbråck. Operation hos oss kan genomföras med laser, skum och/eller virknålsteknik, beroende på vad som passar situationen bäst. Läs mer nedan eller kontakta oss för mer information om åderbråcksbehandling.

Åderbråcksoperation är ett effektivt sätt att bli av med åderbråck, men vilken metod som passar bäst skiljer sig från person till person. Hos Narva Kirurg Center utför vi:

Endovenös laserbehandling

Endovenös laserbehandling är en effektiv metod som ersätter den äldre kirurgiska metoden, där man genom ett snitt i ljumsken och på benet drar ut den defekta venen, så kallad ”stripping”. Laserbehandling ger bättre resultat och färre komplikationer.

Med laser behövs inga snitt eller stygn för din åderbråck-operation. Med en liten nål görs ett minimalt hål i huden och en tunn laserfiber förs in i venen. Bedövning i form av kall vätska blandad med bedövningsmedel sprutas in i benet. Därefter förstörs kärlväggen genom upphettning med lasern.

Skumbehandling

I vissa fall passar inte laserbehandling för åderbråck, till exempel om venen opererats bort med den gamla metoden och rester av den finns kvar och orsakar läckage, eller att venen som ska behandlas är mycket slingrig. Då kan istället skumbehandling användas.

Skumbehandling av åderbråck är en kemisk metod som innebär att ett skumpreparat sprutas in i venen som då kollapsar. Injektionsvätskan blandas med luft i en spruta så ett skum uppstår. Detta sprutas sedan in i det aktuella kärlet under under ultraljudskontroll.

Minimalt invasiv virknålsteknik

Alla synliga och kosmetiskt störande åderbråck tas bort med ett virknålsliknande instrument via millimeterstora hål i huden. Med denna form av åderbråcksoperation minskar risken för ärrbildning. Behandling med virknålsteknik används i princip alltid i kombination med laser- eller skumbehandling för att ge önskat resultat.

Önskar du boka tid för konsultation, eller har du övriga frågor, tveka inte att kontakta oss.

1

Inför en operation

Förberedelserna inför din operation är få och enkla: duscha innan du kommer.

I övrigt rekommenderar vi:

  • Smärtstillande tabletter (Paracetamol) att ta i hemmet några timmar före din operation för maximal smärtlindring.
  • Att du ber en anhörig hämta dig efter operationen, alternativt ta taxi hem med tanke på den medicinering du får under operationen. Ofta är man dock så pigg att det går att åka kommunalt hem.

Vi rekommenderar att du tar med dig löst sittande byxor (förslagsvis mjukisbyxor) och rymliga skor. Detta med anledning av det bandage du kommer att få lindat runt benet/benen och ner på foten.

Om du uppgett vilka läkemedel du äter vid ditt nybesök och läkaren inte påtalat något äter du dina mediciner som vanligt på operationsdagen, även blodförtunnande mediciner. Är du osäker kan du alltid ringa oss på 08-666 20 30.

En anhörig är välkommen att vänta i entrén, men får dessvärre inte följa med till operationsavdelningen eller medverka under operation.

2

Under operationen

Nej, du kommer inte att bli sövd. Du får istället en infart i armen (PVK) där vi ger läkemedel som är smärtlindrande och lugnande, vilket resulterar i att man blir trött och inte upplever någon påtaglig smärta. Vi reglerar smärtlindringen allt efter patientens behov. Läkemedlen är snabbverkande och effekten går snabbt ur kroppen, vilket innebär att du kommer vara pigg igen när det är dags för hemgång.

En normallång operation tar mellan 45 och 90 minuter beroende på behandlingsmetod. Efter operationen serveras du fika innan du är redo att åka hem.

Somliga tycker att bedövningssticken som är nödvändiga att göra på benet/benen känns, men så fort dessa är avklarade är du bedövad och resterande behandling bör inte kännas. Mer smärtlindring går att få vid behov. Vi strävar alltid efter att du ska vara så smärtfri och tillfreds som möjligt.

3

Efter åderbråcksoperation

Efter åderbråckoperation kan man ha lätt, överkomlig värk och smärta, oftast bara ett par dagar. Undantagsvis kan värken sitta i någon månad eller längre. Smärtstillande medicinering krävs sällan.

De små stickhålen/ärren på benet/benen brukar ha läkt inom 3–4 veckor efter operationen. I vissa fall kan det ta längre tid. Undvik att sola benen tills ärren läkt helt för att minska risken för bestående ärr.

Ja, du kan oftast jobba dagen efter, lite beroende på vilket arbete du har. Det är bra att gå och röra på sig och att vara aktiv.

Nej, försök om möjligt att arbeta som vanligt efter din operation.

Stödstrumpor vid åderbråck främjar blodcirkulationen och kan lindra symptomen.

Vi rekommenderar att använda stödstrumpor dagtid i en vecka efter operationen. Önskar du använda de längre är detta inte på något sätt negativt. Du gör vad som känns bäst.

Ja, fysisk aktivitet ökar blodcirkulationen, vilket påskyndar läkningen och minskar komplikationsrisken. Att promenera och röra på sig är positivt och bör påbörjas redan dagen efter operationen.

Du kan sola när de små stickhålen/ärren läkt ihop. Detta för att förebygga bestående ärr.

Du kan i princip flyga när du vill efter operationen.

Åderbråcksbehandling

Boka åderbråcksbehandling hos Narva Åderbråckscenter!
Om du vill boka tid, ring oss på 08-666 20 30 under våra telefontider eller skicka ett mejl till info@narvakirurg.se.
Boka åderbråcksbehandling hos Narva Åderbråckscenter!
Om du vill boka tid, ring oss på 08-666 20 30 under våra telefontider eller skicka ett mejl till info@narvakirurg.se.