Åderbråcksbehandling Stockholm

Behandla åderbråck

Behandling av åderbråck kan utföras på tre olika sätt. Vi erbjuder åderbråcksbehandling med laser, skum och/eller virknålsteknik. Läs mer nedan eller kontakta oss för mer information om åderbråcksbehandling i Stockholm.

Endovenös laserbehandling

Endovenös laserbehandling är en effektiv metod som ersätter den äldre kirurgiska metoden, där man genom ett snitt i ljumsken och på benet drar ut den defekta venen, s.k. ”stripping”. Laserbehandling ger bättre resultat och mindre komplikationer.

Med laser behövs inga snitt eller stygn. Med en liten nål görs ett minimalt hål i huden och en tunn laserfiber förs in i venen. Bedövning i form av kall vätska blandad med bedövningsmedel sprutas in i benet. Därefter förstörs kärlväggen genom upphettning med lasern.

Skumbehandling

I vissa fall passar inte laserbehandling för åderbråck, till exempel om venen opererats bort med den gamla metoden och rester av den finns kvar och orsakar läckage, eller att venen som ska behandlas är mycket slingrig. Då kan istället skumbehandling användas.

Skumbehandling av åderbråck är en kemisk metod som innebär att ett skumpreparat sprutas in i venen som då kollapsar. Injektionsvätskan blandas med luft i en spruta så ett skum uppstår. Detta sprutas sedan in i det aktuella kärlet under uppsikt med ultraljud.

Minimalt invasiv virknålsteknik

Alla synliga och kosmetiskt störande åderbråck tas bort med ett virknålsliknande instrument via millimeterstora hål i huden. På detta sätt minskas risken för ärrbildning. Virknålsteknik används i princip alltid i kombination med laser- eller skumbehandling.

Önskar du boka tid för konsultation, eller har du övriga frågor, tveka inte på att kontakta oss.

1

Inför en operation

Förberedelserna inför din operation är få och enkla: duscha innan du kommer.

I övrigt rekommenderar vi:

  • Smärtstillande tabletter (Paracetamol) att ta i hemmet några timmar före din operation för maximal smärtlindring.
  • Att du ber en anhörig hämta dig efter operationen, alternativt ta taxi hem med tanke på den medicinering du får under operationen.

Vi rekommenderar att du tar med dig löst sittande byxor (förslagsvis mjukisbyxor) och rymliga skor. Detta med anledning av det bandage du kommer att få lindat runt benet/benen och ner på foten.

Om du uppgett vilka läkemedel du äter vid ditt nybesök och läkaren inte påtalat något äter du dina mediciner som vanligt på operationsdagen. Är du osäker kan du alltid ringa oss på 08-666 20 30.

En anhörig är välkommen att vänta i entrén, men får dessvärre inte följa med till operationsavdelningen eller medverka under operation.

2

Under operationen

Nej, du kommer inte att bli sövd. Du får istället en infart i armen (PVK) där vi ger bedövning för smärtlindring samt sederande läkemedel. Sederande läkemedel gör de flesta lite trötta och ”groggy”. Läkemedlen är snabbverkande och effekten går snabbt ur kroppen, vilket innebär att du kommer vara pigg igen när det är dags för hemgång.

En normallång operation tar mellan 45 och 90 minuter beroende på behandlingsmetod. Efter operationen serveras du fika innan du är redo att åka hem.

Somliga tycker att bedövningssticken som är nödvändiga att göra på benet/benen känns, men så fort dessa är avklarade är du bedövad och resterande behandling bör inte kännas. Mer smärtlindring går att få vid behov. Vi strävar alltid efter att du ska vara så smärtfri och tillfreds som möjligt.

3

Efter operationen

Efter operationen är de flesta smärtfria, eventuellt kan viss ömhet upplevas i 1–2 dagar. Detta är övergående och kräver sällan smärtstillande medicinering.

De små stickhålen/ärren på benet/benen brukar ha läkt inom 3–4 veckor efter operationen. I vissa fall kan det ta längre tid. Undvik att sola benen tills ärren läkt helt för att minska risken för bestående ärr.

Ja, du kan jobba dagen efter. Vi rekommenderar att sätta benen i högläge om du upplever svullnad. I övrigt kan du leva som vanligt.

Nej, du kan jobba som vanligt efter din operation.

Vi rekommenderar att använda stödstrumpor dagtid i en vecka efter operationen. Önskar du använda de längre är detta inte på något sätt dåligt. Du gör vad som känns bäst.

Ja, fysisk aktivitet ökar blodcirkulationen, vilket påskyndar läkningen. Att promenera och röra på sig är positivt, med undantag för de första två dygnen när bandaget sitter på. Då är kortare promenader att föredra samt att ha benen i högläge vid stillasittande för att minska svullnad.

Du kan sola så fort de små stickhålen/ärren läkt ihop. Detta för att förebygga bestående ärr.

Du kan flyga efter att du tagit bort bandaget, det vill säga två dygn efter din operation.

Åderbråcksbehandling