Skip to content

Ta bort åderbråck via landstinget   

– Vi behandlar åderbråck över hela kroppen

– Åderbråck på benen är vanligast 

Åderbråck

När betalar landstinget för åderbråcksoperation?

Åderbråck är en av flera förändringar på benen som kan uppstå när klaffarna i benets vener inte kan hålla tätt, vilket gör att en del av blodet i venerna rinner tillbaka nedåt i benet. Detta medför så kallad venös insufficiens, som kan leda till åderbråck.

På grund av venös insufficiens kan en rad symptom uppstå:

 • Synliga utbuktande ådror på benen (åderbråck)
 • Svullnad
 • Tyngdkänsla
 • Stumhet
 • Pirrningar & krypningar
 • Värk
 • Hudförändringar
 • Bensår
 • Upprepade ytliga proppar
 • Spontana blödningar

Ta bort åderbråck via landstinget – kriterier

Landstinget kan finansiera behandlingen av venös insufficiens, men bara om du samtidigt lider av ett eller flera av de fyra sista symptomen ovan. Det räcker alltså inte att bara ha åderbråck för att Landstinget ska bekosta din åderbråcksbehandling.

Behandlingen av venös insufficiens består antingen av laserbehandling och/eller skuminjektioner. Oftast kombineras dessa metoder med så kallad virknålsteknik. Vilken metod man väljer är bland annat beroende på anatomiska variationer.

Dessa behandlingar förstör de ytliga venerna och de klaffar som inte fungerar tillfredsställande. Blodet tar då en annan väg ner i det djupa vensystemet och återflödet mot hjärtat blir då adekvat.

Det höga trycket i venerna återställs och i de flesta fall försvinner också symptomen. De utbuktande venerna på benen (åderbråcken) minskar oftast i storlek eller försvinner helt. Vi kan hjälpa dig att ta bort åderbråck på benen och över hela kroppen. 

Åderbråcken måste ha medicinsk betydelse

För att helt bli av med de utbuktande venerna krävs en behandlingsmetod som kallas lokala exstirpationer, så kallad virknålsteknik.

Kosmetiska åderbråcksoperationer finansieras inte av Landstinget om patienten i övrigt inte har en medicinsk indikation för operation. Narva Åderbråckscenter erbjuder också kosmetiska åderbråcksbehandlingar för att ta bort åderbråck på ben eller andra ställen på kroppen.

I vissa fall kan lokala exstirpationer vara berättigade för att få ett bra resultat, men det gäller då ett begränsat antal åderbråck som direkt påverkar ett bensår, eksem eller blödningstendens. Då ingår det som ett komplement till huvudbehandlingen (laser eller skum).

 

Du behöver ingen remiss

Narva Åderbråckscenter behandlar patienter med venös insufficiens på uppdrag av Landstinget. Patienter kan komma för en bedömning med eller utan remiss. Att komma på remiss betyder inte automatiskt att behandlingen finansieras av Landstinget, det gäller bara patienter med de symptom som nämns ovan. Bedömning görs av kirurger på Narva Kirurg Center som följer Landstingets kriterier. Vi behandlar åderbråck på ben och övriga kroppen. 

 • Se bild 1 – Hudförändringar
 • Se bild 2 – Läkta bensår
 • Se bild 3 – Bensår
åderbråck ben

Åderbråck ben

Förebygg åderbråck på ben och övriga kroppen:

När det gäller åderbråck är det viktigt att vara medveten om både förebyggande åtgärder och behandlingsalternativ. Åderbråck uppstår när venerna blir förstorade och vridna, oftast i benen. Det kan leda till smärta och obehag samt estetiska bekymmer.

För att förebygga åderbråck är det viktigt att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion förbättrar blodcirkulationen och stärker venerna. Det är också viktigt att undvika långa perioder av stillasittande eller stående. Om ditt arbete kräver detta, försök att röra på dig regelbundet eller använd kompressionsstrumpor för att förbättra blodflödet.

Ta bort åderbråck

Att ta bort åderbråck kan vara en oerhört lindrande och skön upplevelse för många som lider av detta tillstånd. Åderbråck är inte bara en kosmetisk fråga; de kan ofta orsaka obehag och till och med smärta. För de som upplever dessa besvär, kan möjligheten att operera bort åderbråcken vara en välkommen lösning.

När åderbråck utvecklas, kan de leda till en känsla av tyngd och trötthet i benen. I vissa fall kan åderbråck även orsaka värkande eller pulserande smärta, vilket gör det svårt att stå eller gå under längre perioder. Denna smärta kan påverka både den fysiska aktiviteten och livskvaliteten.

Ta bort åderbråck på ben
Icon label

Centralbokning

08-666 20 30

Måndag – Fredag
08:30 – 17:00

Icon label

E-post

info@narvakirurg.se

Hitta hit

Göteborg

Gullbergs Strandgata 6
411 04 Göteborg

Luleå

Storgatan 42
972 31 Luleå

Sundsvall

Nytorget 2
852 32 Sundsvall

Östersund

Prästgatan 31
831 31 Östersund

Jönköping

Batterigatan 9
553 05 Jönköping

Lund

Clemenstorget 5
222 21 Lund

Södertälje

Storgatan 3
151 72 Södertälje

Kalmar

Kaggensgatan 37
392 32 Kalmar

Malmö

Regementsgatan 35
217 53 Malmö

Umeå

Storgatan 28 C
903 21 Umeå

Karlstad

Färjestadsvägen 73
654 65 Karlstad

Stockholm

Narvavägen 30, Karlaplan
115 22 Stockholm

Västerås

Västermalms Privatklinik
Stora Gatan 44 A, vån 6
722 12 Västerås

Linköping

Sankt Larsgatan 15
582 24 Linköping

Skellefteå

Nygatan 69
931 34 Skellefteå

Örebro

RelyOn Beauty Clinic
Olaigatan 7, 703 61 Örebro

Om Narva Åderbråckscenter

Våra behandlingar

Villkor

Mer

logos