Ta bort åderbråck

Behandla och ta bort åderbråck

Narva Åderbråckscenter är Sveriges ledande specialister på att behandla och ta bort åderbråck. Vi har genomfört över 30 000 åderbråcksoperationer och åderbråcksbehandlingar med fortlöpande goda resultat.  Om du har åderbråck och upplever kosmetiska besvär och/eller symptom är du varmt välkommen att kontakta oss för behandling på någon av våra kliniker. Vi finns tillgängliga i stora delar av landet.

Vad innebär åderbråck?

Åderbråck kännetecknas av blåaktiga, knöliga upphöjningar som huvudsakligen uppkommer på insidan av underbenen. I någon form drabbar åderbråck cirka 30–40% av befolkningen, det vill säga ungefär var tredje person. Det är lika vanligt hos kvinnor och män och med behandling är det fullt möjligt att bli av med dem. Om du vill veta mer om diagnosen kan du läsa mer på vår faktasida.

Har du åderbråck och vill ta bort dem?

Om du önskar att behandla och ta bort dina åderbråck så kan du tryggt och smidigt boka en tid för en konsultation tillsammans med någon av våra specialister. Det första steget är att genomföra en klinisk bedömning och en ultraljudsundersökning för att konstatera  åderbråckens karaktär. Därefter kan vi ta ett beslut om vilken typ av åderbråcksbehandling som är lämpligast för just dig.

Behandla åderbråck på Narva Åderbråckscenter

Vi på Narva Åderbråckscenter är Sveriges ledande specialister på åderbråcksbehandlingar och åderbråcksoperationer. Vår personalstyrka består av välutbildade och erfarna läkare och sjuksköterskor med specialistkompetens och lång erfarenhet. Läs mer om våra läkare här.

Narva Åderbråckcenter har utfört över 30 000 åderbråcksbehandlingar sedan starten 2014.

Stefan Nydahl är läkare, docent och medicinskt ansvarig på Narva Åderbråckscenter. Stefan är en av förgrundsgestalterna inom modern åderbråcksbehandling och har många års erfarenhet av att arbeta med avancerad artärkirurgi.

Vad kostar det att ta bort åderbråck?

Kostnaden för en åderbråcksbehandling varierar beroende på ingreppets omfattning. När du gör en undersökning hos våra kärlkirurger får du ett individuellt pris att förhålla dig till. Vill du veta mer om våra priser kan du klicka här.

Landstinget kan stå för dina behandlingskostnader

Landstinget kan betala för din åderbråcksoperation om du uppfyller specifika kriterier. Läs mer om åderbråcksbehandling via landstinget här.

Behandla åderbråck – steg för steg

För att behandla åderbråck genomförs en process i flera steg från det att du upplever symptom till att du är färdigbehandlad. Kontakta oss om du har några frågor om stegen i behandlingsprocessen.

1

Upplevda symptom

Det vanligaste symptomet på åderbråck är de vidgade och blåaktiga upphöjningar på benen som karaktäriserar besväret.

Ofta syns dessa på insidan av underbenen. Symptomen skiljer sig från person till person, och medan vissa har svåra symptom har andra inga problem alls med sina åderbråck.

2

Ultraljud och diagnos

Vid nybesök utför en kirurg alltid en noggrann undersökning av dina åderbråck för att få en god uppfattning om vilken behandlingsmetod som är lämpligast för dig.

Undersökningen utförs alltid med ultraljud och därefter ställs en diagnos.

3

Individanpassad behandling

Våra behandlingar anpassas alltid individuellt efter patientens unika förutsättningar. Vi har moderna och effektiva behandlingsmetoder som ofta används i kombination med varandra för att uppnå önskat resultat.

4

Efter behandlingen

Efter din åderbråcksbehandling kan du vara öm i 1–2 dagar efter ingreppet. ömheten är övergående och smärtan kräver sällan smärtstillande medicin. Du kan börja jobba så snart du känner dig redo, men behandlingsområdet kan vara lite svullet efteråt. För att minska svullnad och främja blodcirkulationen kan man bära en kompressionsstrumpa tiden efter behandlingen.

Behandlingsmetoder för åderbråck

Det finns olika metoder vid behandling av åderbråck. Operation hos oss kan genomföras med laser, skum och/eller virknålsteknik, beroende på vad som passar situationen bäst. Läs mer nedan eller kontakta oss för mer information om åderbråcksbehandling.

Åderbråcksoperation är ett effektivt sätt att bli av med åderbråck, men vilken metod som passar bäst skiljer sig från person till person. Hos Narva Åderbråckcenter utför vi:

Endovenös laserbehandling

Endovenös laserbehandling är en effektiv metod som ersätter den äldre kirurgiska metoden, där man genom ett snitt i ljumsken och på benet drar ut den defekta venen, så kallad ”stripping”. Laserbehandling ger bättre resultat och färre komplikationer.

Med laser behövs inga snitt eller stygn för din åderbråck-operation. Med en liten nål görs ett minimalt hål i huden och en tunn laserfiber förs in i venen. Bedövning i form av kall vätska blandad med bedövningsmedel sprutas in i benet. Därefter förstörs kärlväggen genom upphettning med lasern.

Skumbehandling

I vissa fall passar inte laserbehandling för åderbråck, till exempel om venen opererats bort med den gamla metoden och rester av den finns kvar och orsakar läckage, eller att venen som ska behandlas är mycket slingrig. Då kan istället skumbehandling användas.

Skumbehandling av åderbråck är en kemisk metod som innebär att ett skumpreparat sprutas in i venen som då kollapsar. Injektionsvätskan blandas med luft i en spruta så ett skum uppstår. Detta sprutas sedan in i det aktuella kärlet under under ultraljudskontroll.

Minimalt invasiv virknålsteknik

Alla synliga och kosmetiskt störande åderbråck tas bort med ett virknålsliknande instrument via millimeterstora hål i huden. Med denna form av åderbråcksoperation minskar risken för ärrbildning. Behandling med virknålsteknik används i princip alltid i kombination med laser- eller skumbehandling för att ge önskat resultat.

Önskar du boka tid för konsultation, eller har du övriga frågor, tveka inte att kontakta oss.

Före- och efterbild åderbråcksbehandling

Vanliga frågor om åderbråcksbehandling

1

Inför en operation

Priset för en åderbråcksbehandling varierar beroende på vad den innefattar och hur omfattande den är. När du gör en undersökning hos våra kärlkirurger får du ett individuellt pris att förhålla dig till. Vanligtvis ligger priset för en behandling mellan 5000 – 37 000 kr.

Det finns alltid risker med medicinska och kirurgiska ingrepp. I detta fall är riskerna dock väldigt små och de få komplikationer som kan uppstå är oftast lindriga och snabbt övergående. En möjlig komplikation kan exempelvis vara att instickshålen blir infekterade. I de fall vi bedömer att risk för blodpropp föreligger ger vi blodförtunnande behandling.

Ring oss direkt på 08 – 666 20 30 om du misstänker att du har drabbats av infektion eller annan komplikation, så hjälper vi dig!

Ja, hos oss jobbar enbart legitimerad personal. Läkarna har specialistkompetens inom kärlkirurgi och sjuksköterskorna som assisterar på operation har erhållit specialistutbildning inom åderbråcks- och ådernätsbehandling.

Hela personalstyrkan uppdaterar sig dessutom regelbundet årligen genom att medverka på kongresser, föreläsningar och annan relevant fortbildning. Du kan därför vara helt trygg hos oss och vara säker på att träffa kompetent personal som kommer ta väl hand om dig.

Förberedelserna inför din operation är få och enkla: duscha innan du kommer.

I övrigt rekommenderar vi:

  • Smärtstillande tabletter (Paracetamol) att ta i hemmet några timmar före din operation för maximal smärtlindring.
  • Att du ber en anhörig hämta dig efter operationen, alternativt ta taxi hem med tanke på den medicinering du får under operationen. Ofta är man dock så pigg att det går att åka kommunalt hem.

Vi rekommenderar att du tar med dig löst sittande byxor (förslagsvis mjukisbyxor) och rymliga skor. Detta med anledning av det bandage du kommer att få lindat runt benet/benen och ner på foten.

Om du uppgett vilka läkemedel du äter vid ditt nybesök och läkaren inte påtalat något äter du dina mediciner som vanligt på operationsdagen, även blodförtunnande mediciner.

Är du osäker kan du alltid ringa oss på 08-666 20 30.

En anhörig är välkommen att vänta i entrén, men får dessvärre inte följa med till operationsavdelningen eller medverka under operation.

Nej, vi opererar inte gravida. Om du ammar och har möjlighet att pumpa bröstmjölk under 24 timmar är operation däremot möjlig.

2

Under operationen

Nej, du kommer inte att bli sövd. Du får istället en infart i armen (PVK) där vi ger läkemedel som är smärtlindrande och lugnande, vilket resulterar i att man blir trött och inte upplever någon påtaglig smärta.

Vi reglerar smärtlindringen allt efter patientens behov. Läkemedlen är snabbverkande och effekten går snabbt ur kroppen, vilket innebär att du kommer vara pigg igen när det är dags för hemgång.

En normallång operation tar mellan 45 och 90 minuter beroende på behandlingsmetod.

Efter operationen serveras du fika innan du är redo att åka hem.

Somliga tycker att bedövningssticken som är nödvändiga att göra på benet/benen känns, men så fort dessa är avklarade är du bedövad och resterande behandling bör inte kännas. Mer smärtlindring går att få vid behov. Vi strävar alltid efter att du ska vara så smärtfri och tillfreds som möjligt.

3

Efter åderbråcksoperation

Efter åderbråckoperation kan man ha lätt, överkomlig värk och smärta, oftast bara ett par dagar. Undantagsvis kan värken sitta i någon månad eller längre. Smärtstillande medicinering krävs sällan.

De små stickhålen/ärren på benet/benen brukar ha läkt inom 3–4 veckor efter operationen. I vissa fall kan det ta längre tid. Undvik att sola benen tills ärren läkt helt för att minska risken för bestående ärr.

Ja, du kan oftast jobba dagen efter, lite beroende på vilket arbete du har. Det är bra att gå och röra på sig och att vara aktiv.

Nej, försök om möjligt att arbeta som vanligt efter din operation.

Stödstrumpor vid åderbråck främjar blodcirkulationen och kan lindra symptomen.

Vi rekommenderar att använda stödstrumpor dagtid i en vecka efter operationen. Önskar du använda de längre är detta inte på något sätt negativt. Du gör vad som känns bäst.

Ja, fysisk aktivitet ökar blodcirkulationen, vilket påskyndar läkningen och minskar komplikationsrisken. Att promenera och röra på sig är positivt och bör påbörjas redan dagen efter operationen.

Du kan sola när de små stickhålen/ärren läkt ihop. Detta för att förebygga bestående ärr.

Du kan i princip flyga när du vill efter operationen.

Boka åderbråcksbehandling hos Narva Åderbråckscenter!
Om du vill boka tid, ring oss på 08-666 20 30 under våra telefontider eller skicka ett mejl till info@narvakirurg.se.
Boka åderbråcksbehandling hos Narva Åderbråckscenter!
Om du vill boka tid, ring oss på 08-666 20 30 under våra telefontider eller skicka ett mejl till info@narvakirurg.se.