Hur ser åderbråck i underlivet ut?
Åderbråck i underlivet är något som drabbar många, studer visar av ungefär 20% till 30% av befolkningen någon gång i livet drabbas av åderbråck.
Just åderbråck i underlivet är vanligast hos kvinnor, där 50% av kvinnor någon gång under sin livstid drabbas av en sjukdom som åderbråck, medan 40% av männen gör det.
Under en graviditet är risken som störst då det blir ökat tryck mot venerna. Kontakta oss på Narva idag, vi är specialister på åderbråck i underlivet och hjälper dig med dina besvär.
Identifiering av åderbråck i underlivet
Åderbråck i underlivet kan uppenbara sig genom tunga blygdeläppar som ofta leder till en obehagskänsla. Ibland kan man se ådrorna och de kan se blåaktiga ut i färgen.
Under en graviditet är det vanligt att åderbråck utvecklas, eller förvärras. Detta genom att trycket från livmodern ökar, särskilt vanligt under senare stadiet av graviditeten.
Det är vanligt att åderbråck i underlivet minskar kraftigt eller försvinner helt efter förlossningen. Skulle de kvarstå bör du kontakta en specialist inom området.
Symptom på åderbråck runt bäckenet
Symptom på åderbråck i underlivet beskrivs ofta vara en obehagskänsla, men det kan även göra ont. Vanliga symptom är:
- Smärta i bäckenområdet – ihållande och molande smärta som kan förvärras om du står eller sitter länge.
- Tyngdkänsla – tyngd eller tryck i bäckenområdet.
- Urineringsproblem – du kan ofta behöver urinera ofta eller ha en känsla av att det inte går att tömma helt.
- Smärta vid samlag – under eller efter samlag kan smärta uppstå.
Risken för åderbråck under graviditet
Under graviditeten ökar risken för åderbråck markant på grund av de fysiologiska och hormonella förändringar som kroppen genomgår. De växande fostren och den utvidgade livmodern ökar trycket på bäckenets och benens vener. Detta ökade tryck kan förhindra att blodet flödar effektivt tillbaka till hjärtat, vilket leder till att åderbråck i underlivet uppstår eller förvärras.
Graviditet och påverkan på venerna
Under graviditetens andra och tredje trimester blir fostret och livmodern tyngre, vilket ökar trycket i bäckenet. Denna extra tyngd belastar venerna, särskilt i underlivet och benen.
Efter förlossningen, när trycket på venösa systemet avtar, förbättras ofta situationen och åderbråck kan minska eller försvinna. För vissa kvinnor kan dock åderbråcken finnas kvar även efter förlossningen och kräva behandling för att åtgärda.
Avslutningsvis är det viktigt att komma ihåg att varje graviditet är unik, och vad som gäller för en person behöver inte vara detsamma för en annan. En individualiserad bedömning av risken och möjliga förebyggande åtgärder är kritisk för att optimera venhälsa under och efter graviditeten.
Ålder och ökad sårbarhet för åderbråck
Risken för utveckling av åderbråck ökar desto äldre man blir. Prevalensen, det vill säga andelen av befolkningen, som har åderbråck ökar markant efter 50 år och uppåt. I denna åldersgrupp får cirka 40% åderbråck.
Detta beror bland annat på:
- Det ökade trycket i venerna leder till utvidgade, ofta värkande, åderbråck.
- Venelasticiteten minskar med stigande ålder.
- Ventilfunktionen i venerna deteriorerar, vilket försvårar blodets återflöde.
- Blodflödet i benen blir mindre effektivt och kan bidra till stas och åderbråcksbildning.
Så lindrar du åderbråck
För att lindra besvär av åderbråck finns flera metoder att tillgå. Kompressionsbehandling genom stödstrumpor bidrar till att minska trycket i venerna och förbättra blodflödet tillbaka till hjärtat, vilket kan lindra smärta och svullnad. Regelbunden fysisk aktivitet uppmuntrar till ökat blodflöde och kan därmed minimera risken för åderbråcksutveckling. En välbalanserad kost rik på antiinflammatoriska livsmedel och tillräcklig hydrering är också väsentlig.
För svårare fall kan kirurgi tas till. Det är viktigt att individanpassad rådgivning och behandlingsåtgärder övervägs för att uppnå optimalt resultat och lindring.
Stödstrumpor som avlastning
Stödstrumpor är effektiva för att minska symtomen på åderbråck och förbättra venös cirkulation. Med kontinuerlig användning bidrar stödstrumporna till förbättrad livskvalitet för personer med åderbråck.
Studier visar att regelbunden användning av stödstrumpor också kan minska risken för att nya åderbråck utvecklas.
Livsstilsförändringar för minskat tryck
Att anpassa sin livsstil är centralt för att hantera och även förebygga att åderbråck uppstår, särskilt i underlivet. Att bibehålla en hälsosam kroppsvikt minskar trycket på venerna och minimerar risken för åderbråck, eftersom överflödig kroppsvikt ökar trycket på kroppens blodkärl.
Kostens betydelse kan inte understrykas nog för att hålla venerna i bra skick. Ett högt intag av fibrer motverkar förstoppning, vilket i sin tur minskar risken för att hämmat blodflöde och ökat tryck bidrar till utveckling av åderbråck.
Det är även viktigt att ge sig själv regelbundna pauser, särskilt vid långvarigt stillasittande eller stående, för att undvika det ökade venösa trycket som kommer av monotona kroppsställningar. Taktik såsom att ändra ställning ofta och lägga benen högt kan bidra till förbättrad blodcirkulation och minska risken för åderbråck. Att undvika att bära kläder som snävar åt runt livet, benen eller ljumsken är också avgörande för att minska det venösa trycket och förebygga uppkomst av åderbråck i underlivet.
Behandlingsalternativ för åderbråck efter graviditeten
Efter avslutad graviditet och förlossning kan det inträffa en förbättring av åderbråcken, då det ökade trycket på venerna i bäckenområdet minskar. Dock återställs inte alltid venfunktionen helt, och kvarstående åderbråck kan behöva medicinsk behandling. För att adressera symtom och förbättra veners estetik finns flera behandlingsmetoder.
Scleroterapi är en icke-kirurgisk metod där en lösning injiceras i åderbråcken, vilket får dem att kollapsa och successivt försvinna. Laserterapi använder ljus med hög intensitet för att effektivt reducera synliga åderbråck. Värmebaserade metoder som radiofrekvensablation och endovenös laserterapi är andra moderna tekniker som hjälper till att stänga av defekta vener inifrån, med minimal återhämtningstid.
Kirurgiska alternativ, som venstripping och ligering, där man tar bort eller tätar åderbråcken, är också möjliga behandlingsvägar vid mer omfattande problem.
Det är dock av största vikt att konsultera en kvalificerad läkare för en individuellt anpassad behandlingsplan som beaktar den specifika situationen och hälsotillståndet hos varje kvinna efter graviditeten. Preventiva åtgärder såsom fortsatt användning av stödstrumpor och en sund livsstil med regelbunden motion bör också upprätthållas för att minimera risken för framtida venproblem.
När åderbråcken försvinner
Åderbråck under graviditeten kan försvinna efter förlossningen. Inte alla åderbråck försvinner dock automatiskt.
Det finns faktorer som påverkar läkningen – som kroppens allmänna återhämtningsförmåga och om man fick åderbråck även före graviditeten. Dessa faktorer är avgörande för om åderbråcken reduceras eller behålls postpartum.
Det är vanligt att åderbråck avtar inom sex till tolv veckor efter förlossningen. Dock, om åderbråck kvarstår, är det väsentligt att söka medicinsk rådgivning för att förstå de bästa behandlingsalternativen och för att förebygga ytterligare komplikationer. Specialistkonsultation kommer att ge en noggrann utvärdering och riktlinjer för hur man kan fortsätta med eventuell behandling av åderbråck.
Interventioner vid kvarstående åderbråck
Vid kvarstående symtom efter graviditeten kan behandling av åderbråck bli nödvändig, då åderbråcken inte försvunnit. Sådana interventioner kan vara skleroterapi eller laserbehandling, som effektivt kan minska både synlighet och obehag associerat med åderbråck.
Det finns flera olika alternativ på behandling, men det är alltid viktigt att rådgöra med en kvalificerad specialist innan ett beslut tas.
På Narva utgår vi från dig och din livssituation för att ta fram den bästa behandlingsplanen. Vi är specialister inom åderbråck och kan hjälpa dig bli av med åderbråcken. Kontakta oss idag för konsultation.