Hur känns åderbråck i underlivet?
Åderbråck är något som många drabbas av, uppskattningsvis drabbas 20% till 30% av vuxna någon gång under livet. Det är vanligare hos kvinnor än hos män, studier visar att upp till 50% av kvinnorna drabbas av någon form av venös sjukdom (vilket inkluderar åderbråck) någon gång i livet, motsvarande 40% av männen.
Det är vanligare att utveckla åderbråck i äldre ålder, det har framkommit att prevalensen, det vill säga andelen av populationen, av synliga åderbråck är cirka 40% i åldern 50 år och uppåt.
Det känns olika för olika personer men brukar göra ont, kännas obehagligt och tungt. Vi på Narva är specialister inom åderbråck och hjälper dig med dina besvär. Kontakta oss idag för rådgivning.
Identifiering av åderbråck i underlivet
Åderbråck i underlivet kännetecknas ofta av en tydlig tyngdkänsla eller en molande smärta. Det kan röra sig om både yttre och inre symtom, där ändrade venkärl kan vara synliga på huden eller kännas som svullnader i bäckenet. Upplevelsen av smärta eller obehagskänsla när man sitter eller står under lång tid är också vanligt förekommande.
I vissa fall kan åderbråcken även medföra klåda eller en brännande känsla runt de drabbade områdena, samt att det kan kännas som om det pulserar i underlivet.
Under en graviditet ökar risken för att få åderbråck. Detta beror på det ökade trycket som uppstår i bäckenområdet under graviditeten. Livmodern trycker mer intensivt på venerna i bäcken under sista delen av graviditeten och symptomen kan då förvärras.
Typiska symptom på åderbråck i underlivet
Åderbråck i underlivet ger ofta en distinkt tyngdkänsla samt lokaliserad smärta. Venerna kan se ut som mörka knölar. Andra symptom är ofta klåda, svullnad och en brännande känsla. Detta förvärras ofta av långvarigt stillasittande eller stående.
Klåda och svullnad är inte ovanliga och åderbråcken kan kännas som att det pulserar i underlivet, orsakat av det ökade blodflödet.
Skillnaden mellan åderbråck och andra underlivsbesvär
Många underlivsbesvär uppvisar diffusa symptom, men åderbråck kännetecknas av tydliga, utvidgade vener. Dessa åderbråck sitter ofta runt vulva eller i låren och blir mer framträdande i stående eller sittande positioner. Smärtan som uppstår av åderbråck beror ofta på överbelastning i venerna.
I jämförelse mot hudirritationer och infektioner i underlivet ses att åderbråck uppstår av fysiska förändringar i venerna, medan infektioner inte har ett tydligt mönster och kan påverka huden generellt.
Andra besvär såsom infektioner eller inflammatoriska tillstånd, kan visa sig genom rodnad, svullnad och smärta av annan karaktär, och diagnostiseras därför genom andra kriterier och behandlas enligt annan strategi jämfört med åderbråck. Åderbråckens venösa natur och det tydliga mönstret av förstorade vener under huden skiljer dem från andra underlivsproblem.
Hantera och förebygga åderbråck
För att i stora drag beskriva det som hjälper att både motverka åderbråck – och även underlätta symptomen vid redan uppkomna åderbråck – är ökad blodcirkulation. Det är ofta hjälpsamt att använda stödstrumpor, lägga benen högt och motionera i lagom mängd.
Ofta förbättras åderbråck spontant efter förlossningen, men i vissa fall kvarstår besvären och då kan behandling krävas. Skleroterapi eller laserterapi är moderna behandlingsmetoder som effektivt kan minska synligheten och smärtan från åderbråck. För bästa resultat bör behandling av åderbråck genomföras av kvalificerad personal med expertis inom området.
Olika försiktighetsåtgärder
Som tidigare nämnts är det viktigaste att öka blodcirkulationen. Detta kan göra på olika sätt. Ned är exempel på åtgärder som förebygger åderbråck, samt underlättar symptomen:
- Hälsosam kost – det är viktigt att bibehålla en hälsosam kost. Viktökning ökar trycket på vener och kan leda till åderbråck.
- Fysisk aktivitet – att motionera regelbundet gör att blodcirkulationen ökar samtidigt som du bibehåller en hälsosam vikt.
- Använd stödstrumpor – stödstrumpor hjälper även de till att öka blodcirkulationen och kan underlätta åderbråcken.
- Variera sittande och stående – se till att inte fastna i att sitta eller stå för länge, utan försök variera under dagen.
- Lägg benen högt – sätt undan tid några gånger under dagen för att lägga benen högt. Det gör att trycket minskar i underlivet.
Vid tecken på åderbråck bör du rådgöra med en specialist. Tidig avstämning och rådgivning kan leda till förebyggande åtgärder eller riktade träningsprogram, vilka kan bidra till att hantera besvär och minska fortsatt utveckling av åderbråck. Det är också viktigt att vara uppmärksam på kroppens signaler och söka hjälp så snart du ser symptomen.
Graviditet och risken för åderbråck
Under graviditeten ökar risken för åderbråck i underlivet, då livmodern växer och utövar ett ökat tryck på bäckenets vener. Detta förändrade tryckförhållande kan leda till att venerna i underlivet vidgas och åderbråck uppstår. Även hormonella förändringar under graviditeten, som får venernas väggar att slappna av, bidrar till ökat risk för utveckling av åderbråck.
Efter förlossningen minskar trycket från livmodern på de omkringliggande venerna, vilket ofta leder till att åderbråck försvinner eller reduceras avsevärt. Därför är det av stor vikt att se över eventuella symtom och söka behandling av åderbråck under graviditeten för att optimera tillståndet.
Hur graviditet ökar trycket i bäckenet
Under graviditeten växer livmodern kontinuerligt, vilket leder till ökat tryck i bäckenområdet. Detta är en signifikant faktor i bildandet av åderbråck.
Det ökande trycket i bäckenet orsakar en belastning på blodkärlen, vilket kan resultera i venös stas – en ansamling av blod – och därmed åderbråck. Det är därför gravida kvinnor ofta upplever tunga och svullna ben.
Även om trycket i bäckenet minskar efter barnets födsel, kan åderbråck som uppstått under graviditet fortfarande kräva behandling för att avhjälpa eventuell smärta och obehag. Narva är specialister på åderbråck och hjälper dig få rätt behandling för dina problem.
Förebyggande åtgärder under graviditeten
Under graviditeten förändras kroppens blodflöde och tryck, vilket kan öka risken för åderbråck i underlivet.
De förebyggande åtgärderna är samma som för de som inte är gravida, men det är av yttersta vikt för dig som är gravid att öka blodflödet. Utöver det som står ovan bör du också tänka på att avstå från klädsel som trycker mycket runt midjan, exempelvis för tajta jeans eller bälten. Det är också viktigt att dricka tillräckligt mycket vatten.
Det är viktigt att tillägga att åderbråck i underlivet är ärftligt och inte alltid går att förebygga. I de fall åderbråck i underlivet uppstår finns vi på Narva för att hjälpa dig. Med tiotals år i branchen är vi specialister på behandling av åderbråck.
Åtgärder när man får åderbråck i underlivet
När du misstänker att du har fått åderbråck i underlivet är det viktigt att du kontaktar en läkare så snart som möjligt, helst en specialist inom åderbråck. Detta gör att du snabbt kan få rätt hjälp innan åderbråcken förvärras.
När ska man söka behandling?
Behandling av åderbråck i underlivet bör övervägas när besvären blir påtagliga och påverkar daglig aktivitet. Om symtomen inte avtar eller förvärras är det lämpligt att konsultera en specialist.
Det är särskilt viktigt att söka behandling om man upplever smärta, tyngdkänsla eller svullnad som inte lindras av vila eller stödstrumpor. Ytterligare tecken som indikerar behov av medicinsk intervention inkluderar förändringar i hudens utseende, såsom missfärgning eller inflammation, över de drabbade venerna.
Det går även att behandla av estetiska skäl, men där bör man först pröva med icke-invasiva behandlingar.
När du är gravid bör ett beslut om behandling tas med försiktighet. Oftast räcker det att avvakta till efter förlossningen då besvären för de flesta kvinnor försvinner helt eller minskar då.
Effektiva behandlingsmetoder
För att effektivt behandla åderbråck i underlivet finns flera tillgängliga ingreppsmetoder. Dessa metoder syftar till att lindra symtom, förbättra blodflödet och minimera risken för komplikationer. Ofta börjar man med konservativa åtgärder som kompressionsterapi med stödstrumpor. Dessa hjälper till att stödja venerna och minska svullnad samt smärta.
Det finns även mer eller mindre invasiva ingrepp som exempelvis Scleroterapi, endovenös laserterapi eller venligatur och venstripping. Rådgör med en läkare för att få mer information om ingreppen.
I slutändan beror valet av behandlingsmetod på hur omfattande åderbråcken är och patientens egna önskan. Det är alltid viktigt att rådgöra med en specialist inom området för att säkerställa att du får rätt behandling och att du får se de alternativ du har.