Åderbråck ben – ont
Att drabbas av åderbråck i benen kan göra ont och kännas obehagligt. Det är dock mycket vanligt och något som drabbar en stor del av befolkningen.
Det är vanligare att få åderbråck när man är över 50 år, studier visar att 40% av personer över 50 år har åderbråck. Utöver det är det vanligast för kvinnor att få venösa sjukdomar, 50% av kvinnor får det någon gång medan siffran för män ligger på 40%.
Om du misstänker att du har åderbråck kan du kontakta Narva för en konsultation. Vi är specialiserade på åderbråck och kan hjälpa dig att lindra dina besvär.
Identifiera åderbråck i benen
Tecken på att du har fått åderbråck i benen är synliga knottriga och utstående vener, ofta blåa i färgen. De kan synas genom huden och ibland ge besvär som tyngdkänsla och smärta.
Det finns många lösningar för att lindra besvären med åderbråck, och du bör kontakta en specialiserad läkare om du upplever problem.
Typiska symtom och tecken
Symptom som uppstår av åderbråck är ofta smärta och värk i benen som blir värre efter långa perioder av stillasittande och stående. Det kan ge en tyngdkänsla i benen och kan leda till obehag.
Det kan även leda till kliande känsla på benen och kan därför enkelt förväxlas med eksem.
Även om åderbråck i många fall är ofarliga, ska allvarlig eller ihållande smärta minska med lämplig behandling. Svullnad som inte avtar, eller en förändring i hudens färg eller textur över åderbråcken, bör utvärderas av en specialist.
Det gör ont av åderbråck
Även huden över åderbråck kan bli irriterad och blodet i kroppen kan ha svårare att ta sig runt.ck ben – ont, obekvämt och kliande. Det är några av symptomen som kan uppstå i samband med åderbråck.
Om åderbråck görs ont konsekvent och påverkar livskvaliteten, bör man överväga att kontakta en specialist för bedömning. Behandling kan innefatta alltifrån kompressionsstrumpor till skleroterapi eller kirurgi, beroende på åderbråckens allvarlighetsgrad och patientens övergripande hälsotillstånd.
Förebyggande åtgärder och lindring
Det finns sätt att förebygga åderbråck på, och även lindra redan uppkommna åderbråck.
Bibehålla en sund vikt och en hälsosam livsstil är viktigt för blodcirkulationen. Att äta kost rik på fiber och att motionera regelbundet är av vikt. Att även variera arbetspositionen mellan sittande och stående och att lägga benen högt emellanåt är bra.
Fysisk aktivitet för bättre blodflöde
För att förebygga och hantera åderbråck kan regelbunden fysisk aktivitet spela en avgörande roll. Motion stärker vadmuskulaturen, vilket underlättar blodets återflöde till hjärtat och motverkar stas i underbenen.
Ett individuellt anpassat träningsprogram kan vara avgörande för att motverka värk och smärta associerade med åderbråck. Övningar som stärker benmuskulaturen, till exempel cykling eller simning, kan både förbättra blodflödet och minska den upplevda tyngden i benen. Dessa former av motion har den fördelen att de minskar belastningen på underbenens vener, vilket vid regelbunden utövning kan fördröja progressionen av åderbråckssymtom.
Egenvård för lindring av symtom
Regelbunden kompression kan mildra åderbråckssymtom, exempelvis genom stödstrumpor som förbättrar blodcirkulationen och minskar svullnad i benen. Korrekt använda ger de ett jämnt tryck längs benet, vilket underlättar venöst återflöde och minskar belastning på de venösa klaffarna.
En balanserad kost är essentiell för att upprätthålla en hälsosam kroppsvikt och minskar därmed trycket på benens vener. Ett intag av kostfibrer bidrar till att förhindra förstoppning vilket minskar buktryck och därmed risken för värk i åderbråck.
Behandling
Vid behandling av åderbråck är målet att både lindra symtomen och i vissa fall helt ta bort de påverkade venerna. För att uppnå detta kan olika metoder och tekniker tillämpas beroende på åderbråckens omfattning och patientens individuella behov.
Mer avancerade behandlingsalternativ inkluderar skleroterapi, där ett ämne injiceras i venerna för att få dem att kollapsa och läka, samt laserbehandling, som använder värme för att försegla de skadade venerna. I svårare fall kan kirurgi övervägas, där åderbråcket fysiskt tas bort från benet. Alla dessa metoder syftar till att återställa normal venfunktion och därmed lindra symptomen av smärta och svullnad som ofta förknippas med åderbråck i benen.
Konservativa och invasiva åtgärder
Med konservativa åtgärder menas de åtgärder vi tidigare nämnt där ingen kirurgi eller andra ingrepp behövs. Det inkluderar användande av stödstrumpor, bibehålla en god fysisk hälsa och regelbunden motion.
Kirurgiskt ingripande för åderbråck
Kirurgiskt ingripande övervägs när åderbråck i benen leder till svår smärta och andra allvarliga symtom.
- Venös stripping – avlägsnande av den drabbade venen
- Endovenös laserterapi (EVLT) – försluter åderbråcket med laser
- Radiofrekvensablation (RFA) – använder radiovågor för att hetta upp och stänga venen
- Skleroterapi – en injektion som får åderbråcket att kollapsa och läka
Dessa metoder har visat sig effektiva för att lindra symtomen och förhindra komplikationer.
Efter ingreppet är det vanligt med en kort återhämtningsperiod och möjlighet till snabb återgång till dagliga aktiviteter.
Förebygga återkommande besvär
Ett återkommande problem med åderbråck kan vara mycket begränsande och påverka livskvaliteten negativt. För att förebygga återkommande besvär är det essentiellt med regelbunden fysisk aktivitet, som förbättrar cirkulationen och ventilerande funktion i benen. Välmående vener gynnas även av viktkontroll och att undvika långa perioder av stillasittande eller stående arbete. Användning av kompressionsstrumpor kan också verka förebyggande genom att minska svullnad och tryck i underbenen.
Övervaka och hantera riskfaktorer
Förhöjt blodtryck kan försvaga venernas väggar och därmed öka risken för att få åderbråck i benen.
Symptom på åderbråck bör bevakas, som exempelvis tyngdkänsla i benen, kliande som kan verka som eksem och blå knottriga ådror på benen.
Åderbråck i familjen ökar risken för att du drabbas av åderbråck.
Studier säger att ungefär 40% av männen drabbas av en venös sjukdom, som åderbråck, medan siffran på kvinnornas sida är 50%. Det är vanligare när man blir äldre och cirka 40% av personer över 50 år har åderbråck.