Behandla åderbråck i Stockholm - Skonsamma metoder | Narva Kirurg ^

Åderbråck

Vad är åderbråck?

Åderbråck är vidgade vener på benen. Det kan röra sig om några få till stora nystan av vener. Cirka 30–40% av befolkningen drabbas, d.v.s. var tredje person. Lika många män som kvinnor drabbas.

Vad orsakar åderbråck?

Åderbråck beror på att klaffarna i venerna, som ska hindra blodet från att åka tillbaka ner i benet när det är på väg tillbaka till hjärtat, har glidit isär. Klaffarna har glidit isär och blodet blir kvar i benen med ett ökat tryck i benet och i venen, som vidgar sig som synliga åderbråck.

Upplevs ofta som kosmetiskt störande

De flesta människor upplever åderbråck som kosmetiskt störande och vill därför få bort dem. Åderbråcken kan också orsaka symptom som tyngdkänsla, svullnad, dragningar, krypningar och klåda. I svåra fall kan hudförändringar, eksem och till och med bensår uppstå.

Vi är specialister inom åderbråcksbehandlingar

På Åderbråcksspecialisterna Narva Kirurg Center är vi specialister inom åderbråcksbehandlingar. Vi finns i stora delar av landet. Välkommen att kontakta oss för behandling av åderbråck i Stockholm, Umeå, Sundsvall, Linköping, Jönköping och Kalmar, eller läs mer om våra åderbråcksbehandlingar här.

I vissa fall kan Landstinget finansiera din behandling, läs mer om detta här.

Se artikel om behandlingsmetoder från Läkartidningen 2016.

Anatomi och fysiologi

Kroppens blodomlopp och kärlsystem består av artärer och vener. Artärerna förser kroppen med syrerikt blod och venerna återför det syrefattiga blodet till hjärtat och lungorna för att på nytt syresättas.

Inne i venerna på benen finns klaffar vars mekanism är att förhindra att blodet rinner tillbaka ned i benet på dess väg upp mot hjärtat. Klaffarna behövs eftersom trycket i vener är lägre än i artärer. När vi använder underbenets muskler underlättas blodflödet upp mot hjärtat.

Venerna består av två system i benen, ett djupt och ett ytligt. Det djupa systemet är det viktiga i vilket det mesta blodflödet går. Det är sällan fel på detta.

Mellan de båda systemen finns förbindelser som kallas perforanter. Dessa hjälper till att omfördela blodet till det djupa systemet när huvuddelen av det ytliga vensystemet tagits bort.

åderbråck

Åderbråck - Patofysiologi

Det är i det ytliga systemet som åderbråck kan uppstå. Det är ett problem som är mycket vanligt och ca 30 % av befolkningen lider av detta. Men som tur är kan vi klara oss utan dessa ådror.

Varför får man åderbråck?

Ett åderbråck uppstår när det har bildats en defekt i klaffarna. Kärlväggarna är vidgade så att klaffarna inte når varandra och därmed förlorar de sin förmåga att hindra blodet från att rinna tillbaka.

Den ökade blodmängden ger ett högre tryck i benen och venerna. De ytliga ådrorna på benen kan då börja puta ut och blir slingriga och synliga, vilket kan uppfattas som kosmetiskt störande.

Blodflödet med utbytet av syre och slaggprodukter försämras, vilket kan medföra sämre hudkvalitet och svullnad. I svåra fall kan hudförändringar och till och med bensår uppstå.

åderbråck på ben

Diagnos av åderbråck

Subjektiva symptom
Symptomen kan variera från person till person, från att inte ha några problem alls till svåra symptom.

 • Tyngdhetskänsla.
 • Trötthetskänsla.
 • Kramper.
 • Pirrningar.
 • Domningar.
 • Klåda.
 • Krypningar.
 • Smärta.


Klinisk bild

De objektiva fynd som framkommer vid undersökningen kan även bero på andra sjukdomstillstånd.

 • Svullnad.
 • Eksem.
 • Hudförändringar.
 • Läkta bensår.
 • Bensår.
 • Spontana blödningar.
 • Vidgade vener.


Ultraljud

En av våra kärlkirurger utför alltid en ultraljudsbehandling vid nybesöket. Detta för att få en god uppfattning om venernas klaffar och anatomi. Vid en ultraljudsbehandling är det även möjligt att se de djupare venerna som kan vara påverkade av åderbråck utan att det syns.

Klassificering

Man kan dela in åderbråck i olika klasser. Detta görs för att man skall kunna beskriva och jämföra de olika tillstånden.

 • C1 Endast ådernät.
 • C2 Åderbråck.
 • C3 Svullnad.
 • C4 Hudförändringar.
 • C5 Läkta bensår.
 • C6 Bensår.

klassificering av åderbråck

Landstinget kan stå för dina behandlingskostnader

För att landstinget skall stå för behandlingskostnaderna gäller klass C4-C6, läs mer om Landstingsfinansierad vård här. Önskar du boka tid för konsultation, eller har du övriga frågor, kontakta oss här.

 

Vanliga frågor

Är åderbråck farligt?

Svar: Nej, generellt är åderbråck inte farligt utan snarare missprydande och estetiskt störande, samt kan ge viss svullnad och tyngdkänsla i benen.

Är åderbråck ärftligt?

Svar: Ja, det finns en ärftlig komponent. Det finns dock många som drabbas utan att någon förälder har åderbråck. Och det finns de där föräldrarna har drabbats, men där barnet/barnen inte gör det.

Kan man bota åderbråck genom att använda stödstrumpor?

Svar: Nej, stödstrumpor botar inte åderbråck.

Garanterar ni att åderbråcken försvinner efter operation?

Svar: Ja, vid åderbråcksbehandling garanterar vi att de åderbråck vi kommit överens om att ta bort försvinner. Vi erbjuder alltid gratis komplettering vid behov. Ådernät däremot kan vi inte garantera att de försvinner.

Finns det några risker med en operation?

Svar: Med alla medicinska och kirurgiska ingrepp finns risker. I detta fall är riskerna dock väldigt små och de få komplikationer som kan uppstå är oftast lindriga och snabbt övergående. Infektion i instickshålen kan förekomma exempelvis. Du kan alltid ringa oss om du misstänker att du har drabbats av infektion eller annan komplikation.

Kan man opereras under graviditet eller amning?

Svar: Nej, vi opererar inte gravida. Ammar du däremot och har möjlighet att pumpa ut bröstmjölk är operation möjlig.

Kan man leva utan de ådror man tar bort?

Svar: Ja, kärlen som tas bort är förhållandevis små och finns i ditt ytliga vensystem. Kroppen kompenserar enkelt genom att blodet väljer andra vägar (andra välfungerande kärl).

Kan jag vara trygg i att personalen är tillräckligt kompetent?

Svar: Ja, hos oss jobbar enbart legitimerad personal. Läkarna har specialistkompetens inom kärlkirurgi och sjuksköterskorna som assisterar på operation har erhållit specialistutbildning inom åderbråcksbehandling.

Hela personalstyrkan uppdaterar sig dessutom regelbundet årligen genom att medverka på kongresser, föreläsningar och annan relevant fortbildning. Du kan därför vara helt trygg hos oss och vara säker på att träffa kompetent personal som kommer ta väl hand om dig.

Läs mer om åderbråck, klassificering och fysiologi här.

 

Vi är ledande specialister i Sverige på åderbråcksbehandling

Vår personalstyrka består av välutbildade och erfarna läkare och sjuksköterskor med åderbråck som specialitet. Läs mer om våra anställda här.

Vi har utfört över 30.000 behandlingar. 

Stefan Nydahl är läkare, docent och medicinskt ansvarig på Narva Kirurg Center. Stefan är en av förgrundsgestalterna inom modern åderbråcksbehandling och har många års erfarenhet av att arbeta med avancerad artärkirurgi.

 

 

 

 

Stefan Nydahl specialist på åderbråck

Artiklar om Åderbråck

Här samlar vi intressanta och relevanta artiklar om åderbråck, vår klinik och de som arbetar här. Fullständigt arkiv hittar du här!

Åderbråcken är som bortblåsta! - Emma 38

24 jun 2019

Emma är 38 år och har gjort en behandling för att ta bort åderbråck på båda benen. Hon kände att hon var för ung för att besväras av åderbråck och led mycket av det rent estetiskt. – Det kändes väldigt kämpigt. Jag är inte ens 40 år gammal men det kändes som att mina ben [...]


Nicole Rydens åderbråcksoperation

19 jun 2019

PR- och mediafrilansaren Nicole Rydén har kämpat med sina åderbråck länge. I hennes fall var de inte synliga men hon kände av dem. Smärta, svullnad, tyngdkänsla, stickningar och klåda var besvär hon upplevde dagligen. Hon fick höra att problemet kunde bero på åderbråck och därför tog hon kontakt med oss på Åderbråcksspecialisterna Narva Kirurg Center. [...]


Vi söker demopatienter! AVSLUTAT

5 jun 2019

Vill du ha en operation eller behandling till ett förmånligt pris? Vi tar inte längre emot ansökningar! Vi söker just nu efter demopatienter. Med demopatient menas att du får en operation eller behandling av oss till ett mycket förmånligt pris i utbyte mot att vi dokumenterar innan, under och efter behandlingen. Det innebär foton och [...]


Äntligen resultat! - Maria 53

17 maj 2019

Maria är 53 år gammal och har sedan hon fick sitt andra barn vid 22 års ålder lidit av sina ådernät. De blossade upp i samband med graviditeten på grund av viktuppgången och hormonförändringarna som medföljde. – Jag bryr mig mycket om mitt yttre och gillar att se fin ut, säger hon. Jag kände mig [...]


Stefan Nydahl svarar på frågor om åderbråck

5 mar 2019

Stefan Nydahl är legitimerad läkare, docent och medicinskt ansvarig på Narva Kirurg Center.  Hur länge har du arbetat med åderbråck? Jag har som kirurg och kärlkirurg arbetat med åderbråck i snart 40 år. De senaste ca 17 åren har jag, i princip, enbart arbetat med åderbråck. Varför valde du att specialisera dig på åderbråck? Åderbråck [...]


Nöjda kunder i hela landet