Åderbråck i Stockholm | Åderbråcksspecialisterna ^

Åderbråck

Din trygghet är viktig för oss!

För att du ska känna dig trygg att komma till oss under den rådande situationen bjuder vi dig på en taxiresa vid privatbetalande åderbråcksoperationer upp till 1200 kronor mot uppvisande av kvitto. Gäller endast i Stockholm. På våra mottagningar utomläns gäller enbart resebidraget som vanligt.

För din trygghet erbjuder vi nu även gratis telefonkonsultationer. Du ringer och bokar dessa som en vanlig konsultation och anger ditt telefonnummer så kommer vi att ringa upp dig på din bokade tid.

Vad är åderbråck?

Åderbråck är vidgade vener i benen. Det kan röra sig om några få enstaka till stora nystan av vener. Åderbråck är mer vanligt än många tror. Cirka 30–40% av befolkningen drabbas, d.v.s. var tredje person och lika många män som kvinnor, men det är möjligt att ta bort åderbråck med behandling.

Varför får man åderbråck?

Ett åderbråck uppstår då klaffarna i venerna, som ska hindra blodet från att åka tillbaka ner i benet när det är på väg tillbaka till hjärtat, har glidit isär. Det har alltså bildats en defekt i klaffarna.

Kärlväggarna är då vidgade så att klaffarna inte når varandra och därmed förlorar de sin förmåga att hindra blodet från att rinna tillbaka. Detta innebär att blodet blir kvar i benet samtidigt som den ökade blodmängden ger ett högre tryck i benen och venerna. De ytliga ådrorna på benen kan då börja puta ut och blir slingriga och synliga, vilket kan uppfattas som kosmetiskt störande.

Blodflödet med utbytet av syre och slaggprodukter försämras, vilket kan medföra sämre hudkvalitet och svullnad. I svåra fall kan hudförändringar och till och med bensår uppstå.

Upplevs ofta som kosmetiskt störande

De flesta upplever åderbråck som kosmetiskt störande och vill därför bli ta bort sina åderbråck, det är möjligt att behandla åderbråck eller göra en åderbråcksoperation. Åderbråcken kan också orsaka flera olika symptom som tyngdkänsla, svullnad, dragningar, smärta, krypningar och klåda. I svåra fall kan hudförändringar, eksem och till och med bensår uppstå till följd av åderbråcken.

Vi är Sveriges ledande specialister på åderbråcksbehandling

På Åderbråcksspecialisterna Narva Kirurg Center är vi specialister på åderbråcksbehandlingar och har utfört över 30 000 behandlingar. Vi finns i stora delar av landet. Välkommen att kontakta oss för behandling av åderbråck i:

 

Vill du komma i kontakt med oss gällande åderbråcksbehandling i en annan stad? Spana in våra kliniker och passa på att läsa mer om våra åderbråcksbehandlingar.

I vissa fall kan Landstinget finansiera din behandling - läs mer om landstingsvård.

Se artikel om behandlingsmetoder från Läkartidningen 2016.

Kroppens blodomlopp

Kroppens blodomlopp och kärlsystem består av artärer och vener. Artärerna förser kroppen med syrerikt blod och venerna återför det syrefattiga blodet till hjärtat och lungorna för att på nytt syresättas.

Inne i venerna på benen finns klaffar vars mekanism är att förhindra att blodet rinner tillbaka ned i benet på dess väg upp mot hjärtat. Klaffarna behövs eftersom trycket i vener är lägre än i artärer. När vi använder underbenets muskler underlättas blodflödet upp mot hjärtat.

Venerna består av två system i benen, ett djupt och ett ytligt. Det djupa systemet är det centrala i vilket det mesta blodflödet går. Det är sällan fel på detta.

Det är i det ytliga systemet som åderbråck kan uppstå. Det är ett problem som är mycket vanligt och ca 30 % av befolkningen lider av detta. Men som tur är kan vi klara oss fint utan dessa vener.

Mellan de båda systemen finns förbindelser som kallas perforanter. Dessa hjälper till att omfördela blodet till det djupa systemet när huvuddelen av det ytliga vensystemet tagits bort.

Behandla åderbråck

Det är möjligt att behandla åderbråck för att bli av med dem. Kontakta oss om du vill ha mer information om åderbråcksbehandling eller hur vi kan hjälpa dig.

åderbråck på ben

Diagnos av åderbråck

Subjektiva symptom
Symptomen kan variera från person till person, från att inte ha några problem alls till svåra symptom.

 • Tyngdhetskänsla
 • Trötthetskänsla
 • Kramper
 • Pirrningar
 • Domningar
 • Klåda
 • Krypningar
 • Smärta


Klinisk bild

De objektiva fynd som framkommer vid undersökningen kan även bero på andra sjukdomstillstånd.

 • Svullnad
 • Eksem
 • Hudförändringar
 • Läkta bensår
 • Bensår
 • Spontana blödningar
 • Vidgade vener


Ultraljud

En kärlkirurg utför alltid en ultraljudsundersökning vid nybesöket. Detta för att få en god uppfattning om venernas klaffar och anatomi och funktion. Vid en ultraljudsbehandling är det även möjligt att se de djupare venerna som kan vara påverkade av åderbråck utan att det syns.

Klassificering

Man kan dela in åderbråck i olika klasser. Detta görs för att man skall kunna beskriva och jämföra de olika tillstånden.

 • C1 Endast ådernät
 • C2 Åderbråck
 • C3 Svullnad
 • C4 Hudförändringar
 • C5 Läkta bensår
 • C6 Bensår

klassificering av åderbråck

Landstinget kan stå för dina behandlingskostnader

För att landstinget skall stå för behandlingskostnaderna gäller klass C4-C6, läs mer om Landstingsfinansierad vård här. Önskar du boka tid för konsultation, eller har du övriga frågor, kontakta oss.

Vanliga frågor

Är åderbråck farligt?

Svar: Nej, åderbråck i sig är inte farligt utan snarare missprydande och störande. De kan även orsaka en viss svullnad och tyngdkänsla i benen. Lämnas ett åderbråck obehandlat länge kan det dock leda till komplikationer som kan vara farliga, exemeplvis bensår.

Är åderbråck ärftligt?

Svar: Ja, det finns en ärftlig komponent. Det finns dock många som drabbas utan att någon förälder har åderbråck. Och det finns de där föräldrarna har drabbats, men där barnet/barnen inte gör det.

Kan man bota åderbråck genom att använda stödstrumpor?

Svar: Nej, stödstrumpor botar inte åderbråck, men kan lindra symptom som svullnad och tyngdhetskänsla något.

Garanterar ni att åderbråcken försvinner efter operation?

Svar: Ja, vid åderbråcksbehandling garanterar vi att de åderbråck vi kommit överens om att ta bort försvinner. Vi erbjuder alltid gratis komplettering vid behov.
Ådernät kan vi däremot inte garantera att de försvinner.

Finns det några risker med en operation?

Svar: Med alla medicinska och kirurgiska ingrepp finns risker. I detta fall är riskerna dock väldigt små och de få komplikationer som kan uppstå är oftast lindriga och snabbt övergående. Ett exemep är infektion i instickshålen. Ring oss dirket om du misstänker att du har drabbats av infektion eller annan komplikation så hjälper vi dig!

Kan man opereras under graviditet eller amning?

Svar: Nej, vi opererar inte gravida. Om du ammar och har möjlighet att pumpa bröstmjölk är operation däremot möjlig.

Kan man leva utan de ådror man tar bort?

Svar: Ja, kärlen som tas bort är förhållandevis små och finns i ditt ytliga vensystem. Kroppen kompenserar enkelt genom att blodet väljer andra vägar (via andra välfungerande kärl).

Kan jag vara trygg i att personalen är tillräckligt kompetent?

Svar: Ja, hos oss jobbar enbart legitimerad personal. Läkarna har specialistkompetens inom kärlkirurgi och sjuksköterskorna som assisterar på operation har erhållit specialistutbildning inom åderbråcks- och ådernätsbehandling.

Hela personalstyrkan uppdaterar sig dessutom regelbundet årligen genom att medverka på kongresser, föreläsningar och annan relevant fortbildning. Du kan därför vara helt trygg hos oss och vara säker på att träffa kompetent personal som kommer ta väl hand om dig.

Läs mer om åderbråck, klassificering och fysiologi här.

Bli av med åderbråck

För att ta bort åderbråck krävs en åderbråcksbehandling. Vi på Narva Kirurg är Sveriges ledande specialister på åderbråcksbehandlingar med en personalstyrka bestående av välutbildade och erfarna läkare och sjuksköterskor med åderbråck som specialitet. Läs mer om våra anställda här.

Vi har utfört över 30.000 behandlingar sedan starten 2014.

Stefan Nydahl är läkare, docent och medicinskt ansvarig på Narva Kirurg Center. Stefan är en av förgrundsgestalterna inom modern åderbråcksbehandling och har många års erfarenhet av att arbeta med avancerad artärkirurgi.

 

Stefan Nydahl specialist på åderbråck

Patientberättelser om Åderbråck

Här samlar vi intressanta och relevanta patientberättelser om åderbråck, vår klinik och de som arbetar här. Fullständigt arkiv hittar du här!

Birgitta Stubbing om sin åderbråcksoperation

15 okt 2019

Birgitta Stubbing är en aktiv kvinna som trots sina 86 år fortfarande arbetar som modell och är aktiv inom 1,6 miljonerklubben. I hennes arbete visar hon ofta sina ben och står upp länge och går mycket. För ett par år sedan hade Birgitta fått nog av åderbråcken på vaden. Hon störde sig på de fula [...]


Åderbråcken är som bortblåsta! - Emma 38

24 jun 2019

Emma är 38 år och har gjort en behandling för att ta bort åderbråck på båda benen. Hon kände att hon var för ung för att besväras av åderbråck och led mycket av det rent estetiskt. – Det kändes väldigt kämpigt. Jag är inte ens 40 år gammal men det kändes som att mina ben [...]


Nicole Rydens åderbråcksoperation

19 jun 2019

PR- och mediafrilansaren Nicole Rydén har kämpat med sina åderbråck länge. I hennes fall var de inte synliga men hon kände av dem. Smärta, svullnad, tyngdkänsla, stickningar och klåda var besvär hon upplevde dagligen. Hon fick höra att problemet kunde bero på åderbråck och därför tog hon kontakt med oss på Åderbråcksspecialisterna Narva Kirurg Center. [...]


Vi söker demopatienter! AVSLUTAT

5 jun 2019

Vill du ha en operation eller behandling till ett förmånligt pris? Vi tar inte längre emot ansökningar! Vi söker just nu efter demopatienter. Med demopatient menas att du får en operation eller behandling av oss till ett mycket förmånligt pris i utbyte mot att vi dokumenterar innan, under och efter behandlingen. Det innebär foton och [...]


Äntligen resultat! - Maria 53

17 maj 2019

Maria är 53 år gammal och har sedan hon fick sitt andra barn vid 22 års ålder lidit av sina ådernät. De blossade upp i samband med graviditeten på grund av viktuppgången och hormonförändringarna som medföljde. – Jag bryr mig mycket om mitt yttre och gillar att se fin ut, säger hon. Jag kände mig [...]


Nöjda kunder i hela landet