Ådernätsbehandling

Ådernätsbehandling mot ytliga blodkärl på benen

Besväras du av ådernät och ytliga blodkärl på benen? Dessa spindelnätsliknande blodkärl är vanliga och helt ofarliga i sig, men upplevs av många som kosmetiskt störande. Därför väljer många att behandla sina ådernät hos oss

Narva Åderbråckscenter tar dagligen emot patienter för att behandla ådernät. Kontakta oss på info@narvakirurg.se eller ring 08‑666 20 30 för mer information om hur vi kan hjälpa dig.

Om ådernät på benen

Vad är ådernät?

Ådernät kännetecknas av små nät av blåröda, utvidgade blodkärl som ligger i det yttersta hudlagret. Dessa ytliga blodkärl är 0,1–1 mm i diameter och upplevs ofta som kosmetiskt störande. Ådernät ger inga övriga symptom och är inte farliga. Ådernät kan uppstå på hela kroppen, men förekommer vanligast på benen. Ungefär 85 procent av befolkningen drabbas någon gång av ådernät.

Vad orsakar ytliga blodkärl och ådernät?

Ådernät orsakas av samma nedsatta funktion i venernas klaffar (klaffinsufficiens) som vid åderbråck. Detta innebär att blodflödet försämras och det syrefattiga blodet som ska flöda tillbaka till hjärtat ansamlas i venerna där blodtrycket ökar och spänner ut kärlväggarna. Detta resulterar i att de ytliga blodkärlen i benen kan skapa spindelvävsliknande mönster som kallas spindelvener eller ådernät.

Vad är skillnaden mellan åderbråck och ådernät?

Ådernät är små blodkärl som ligger ytligt på benen och syns igenom huden. Åderbråck är betydligt större, oftast slingrande vener och minst 3–4 mm i diameter. Precis som åderbråck uppträder ådernät oftast på benen, men kan även uppstå på hela kroppen, som i ansiktet eller på armarna. En vanlig missuppfattning är att ådernät är ett första tecken på åderbråck, vilket inte är korrekt.

Skillnaden mellan ådernät och åderbråck i korthet

 • Ådernät är mycket tunnare och förekommer ytligare i huden.

 • Ådernät medför inte några medicinska symptom och är ofarliga.

Centralbokning

08-666 20 30

Ta bort ådernät och ytliga blodkärl – så går det till

Är du intresserad av behandling av ådernät? Här kan du läsa mer om hur en ådernätsbehandling går till.

 • En ytterst fin nål används för att injicera ett kärlretande ämne i ådernäten.
 • Under behandlingen kan du uppleva viss sveda och mindre smärta, men dessa symptom är övergående.
 • Ofta behövs flera behandlingar, och vi kan inte garantera att alla ådernät försvinner.
 • Solexponering bör undvikas under cirka en veckas tid efter en ådernätsbehandling.

Vad kostar det att ta bort ådernät och ytliga blodkärl på benen?

Hos Narva Åderbråckscenter kostar en ådernätsbehandling från 3 700 kr. Priset varierar beroende på vilken behandling som ska utföras. Du får alltid ett individuellt pris vid undersökningen hos våra kärlkirurger.

Behandla inte ådernät om

Om du vet med dig att du har något av följande bör du inte behandlas för ådernät.

 • Hudatrofi – tunn hud
 • Infektiösa hudsjukdomar
 • Stasödem – kraftig svullnad i benen

Möjliga komplikationer

Det är väldigt ovanligt med komplikationer efter en ådernätsbehandling, men precis som vid alla sorters ingrepp kan komplikationer förekomma i vissa fall. Möjliga komplikationer kan exempelvis vara:

 • Blåmärken
 • Kärlnybildning
 • Tromboflebit – ytlig blodpropp
 • Pigmentering
 • Allergier

Vanliga frågor

En ådernätsbehandling tar cirka 45 minuter beroende på hur omfattande område som ska behandlas.

Ja, du kan gå tillbaka till jobbet direkt efter behandlingen. Behandlas du under sommaren kan mörka strumpbyxor eller långbyxor vara att föredra, då benen kan se något svullna, prickiga och röda ut under det första dygnet efter en behandling.

Nej, trots att vi använder den främsta metoden (sklerosering) på marknaden kan vi inte garantera resultat. Forskare världen över är fortfarande oense om varför vissa får goda resultat av ådernätsbehandling och andra inte. Det är dock fastställt och allmänt känt att läkemedlet vi använder ger bäst resultat.

Vi kan aldrig garantera resultat oavsett hur många behandlingar som görs, men cirka 70 procent av våra patienter är nöjda efter 1–3 behandlingar.

Nej, du behöver inte göra några särskilda förberedelser, och behandlingen tar endast ca 45 minuter.

Ådernät i på benen beror precis som åderbråck ofta på att klaffar i venerna inte fungerar som de ska, varför blodtrycket i venerna ökar, vilket gör dem mer synliga på utsidan av huden.

En ådernätsbehandling är inte helt smärtfri, men smärtans intensivitet är en individuell upplevelse och kan upplevas som allt från ”getingstick” till viss grad av obehag.

Behandlingen utförs av legitimerade och specialistutbildade sjuksköterskor. I undantagsfall kan behandlingen utföras av läkare.

Blodkärlen bleknar med tiden och du kan se fullt resultat efter cirka tre veckor.

Så länge du ser små ärr/prickar från insticksställena på benen bör du undvika solen. Dessa brukar försvinna efter cirka en vecka.

Det bör gå 4–6 veckor mellan behandlingarna.

Infektionsrisken är störst första dygnet efter en behandling, så därför bör du undvika: parfymerad hudkräm, bastu, pool och liknande aktiviteter som kan medföra ökad risk för infektion. Hård träning bör undvikas första dagen, men promenader är bara positivt för att öka blodcirkulationen och påskynda läkning.

Om det kliar på benen de första timmarna efter behandlingen, kan receptfritt antihistamin köpas på Apoteket, vilket kan lindra klådan något. Denna klåda är dock förväntad, helt ofarlig och övergående.

Önskar du boka tid för konsultation, eller har du övriga frågor, tveka inte att kontakta oss.