Ådernät Stockholm

Ådernätsbehandling mot ytliga blodkärl på benen

Besväras du av ådernät på benen? Dessa spindelnätsliknande små blodkärl är vanliga och även om ådernät är helt ofarliga i sig, kan de upplevas som kosmetiskt störande. Många väljer därför att behandla sina ådernät.

Vi på Åderbråcksspecialisterna Narva Kirurg Center tar dagligen emot patienter för att behandla ådernät i Stockholm. Kontakta oss via mail på info@narvakirurg.se eller på telefon 08-666 20 30 för mer information om hur vi kan hjälpa dig.

Allmänt

Vad är ådernät?

Ådernät är små nät av blåröda utvidgade kärl som ligger i det yttersta hudlagret. Dessa är 0,1–1 mm i diameter och upplevs ofta som kosmetiskt störande, men ger inga övriga symptom.

Ådernät kan uppstå på hela kroppen, men det vanligaste är ådernät på benen.

Ungefär 85 procent av befolkningen drabbas av ådernät.

Vad är skillnaden mellan åderbråck och ådernät?

Ådernät är små blodkärl som ligger ytligt på benen och syns igenom huden, ofta som ett nät, medan åderbråck är betydligt större, oftast slingrande vener, minst 3–4 mm i diameter. Ådernät kan uppträda på hela kroppen. En vanlig uppfattning är att ådernät är ett första tecken på åderbråck, men så är det inte. Båda problemen uppstår i venerna och framförallt på benen, men ådernät kan även uppstå på andra delar av kroppen, som i ansiktet eller på armarna.

Centralbokning

08-666 20 30

Allmänt om vår behandling av ådernät i Stockholm

Är du intresserad av att ta bort ådernät i Stockholm? Då är du varmt välkommen till oss. Här kan du läsa mer om hur en ådernätsbehandling går till:

 • Vid behandlingen används en ytterst fin nål för att injicera ett kärlretande ämne i ådernäten.
 • Under behandlingen kan patienter uppleva viss sveda och mindre smärta, men dessa symptom är övergående.
 • Ofta behövs flera behandlingar, och vi kan inte garantera att alla ådernät försvinner.
 • Solexponering bör undvikas under cirka en veckas tid efter en ådernätsbehandling.

Vad kostar det att ta bort ådernät på benen?

Hos oss kostar en ådernätsbehandling från 4 700 kr, men priset varierar beroende på vilken behandling som ska utföras. Du får alltid ett individuellt pris vid undersökningen hos våra kärlkirurger.

Behandla inte ådernät vid:

 • Hudatrofi – tunn hud
 • Infektiösa hudsjukdomar
 • Stasödem – kraftig svullnad i benen

Möjliga komplikationer

Det är väldigt ovanligt med komplikationer efter en ådernätsbehandling, men precis som vid alla sorters ingrepp kan komplikationer förekomma i vissa fall. Möjliga komplikationer kan exempelvis vara:

 • Blåmärken
 • Kärlnybildning
 • Tromboflebit – ytlig blodpropp
 • Pigmentering
 • Allergier

Vanliga frågor

Hos oss kostar en behandling av ådernät från 4 700 kr, men priset kan variera beroende på vilken behandling som ska utföras. I de flesta fall behövs fler behandlingar för fullt resultat. Andra behandlingen kostar 3 000 kr.

En ådernätsbehandling tar cirka 45 minuter beroende på hur omfattande område som ska behandlas.

Ja, du kan gå tillbaka till jobbet direkt efter behandlingen. Behandlas du under sommaren kan mörka strumpbyxor eller långbyxor vara att föredra, då benen kan se något svullna, prickiga och röda ut under det första dygnet efter en behandling.

Nej, trots att vi använder den främsta och bästa metoden (sklerosering) på marknaden, kan vi inte garantera resultat. Forskarna världen över är fortfarande oförstående kring varför vissa får goda resultat och andra inte. Det är dock fastställt och allmänt känt att läkemedlet vi behandlar med är den behandlingsform som ger bäst resultat.

Som beskrivet ovan kan vi aldrig garantera resultat oavsett hur många behandlingar som görs, men cirka 70 procent av patienterna upplevs nöjda efter 1–3 behandlingar.

Nej, du behöver inte förbereda dig.

Ådernät i på benen beror precis som åderbråck ofta på att klaffar i venerna inte fungerar som de ska, varför blodtrycket i venerna ökar, vilket gör dem synliga på huden.

En ådernätsbehandling är inte helt smärtfri, men smärtans intensivitet är en individuell upplevelse och kan upplevas som allt från ”getingstick” till viss grad av obehag.

Behandlingen utförs av legitimerade och specialistutbildade sjuksköterskor. I undantagsfall kan behandlingen utföras av läkare.

Blodkärlen bleknar med tiden och du kan se fullt resultat efter cirka tre veckor.

Så länge du ser små ärr/prickar från insticksställena på benen bör du undvika solen. Generellt sett brukar dessa ha försvunnit efter cirka en vecka.

Det bör gå 4–6 veckor mellan behandlingarna.

Infektionsrisken är störst första dygnet efter en behandling, så därför bör du undvika: parfymerad hudkräm, bastu, pool och liknande aktiviteter som kan medföra ökad risk för infektion. Hård träning kan undvikas första dagen, dock är promenader bara positivt för att öka blodcirkulationen och påskynda läkning.

Om det kliar på benen de första timmarna efter behandlingen, kan receptfritt antihistamin köpas på Apoteket, vilket kan lindra klådan något. Denna klåda är dock förväntad, helt ofarlig och övergående.

Önskar du boka tid för konsultation, eller har du övriga frågor, tveka inte på att kontakta oss