Ådernät Stockholm

Ådernätsbehandling mot ytliga blodkärl på benen

Besväras du av spindelnätsliknande små blodkärl på benen, så kallade ådernät på benen? Ådernät är väldigt vanliga och är i sig helt ofarliga, men kan upplevas som väldigt störande rent kostmetiskt. 

Vi på Åderbråcksspecialisterna Narva Kirurg Center tar dagligen emot patienter för att behandla ådernät i Stockholm. Kontakta oss via mail eller på telefon: 08-666 20 30.

Allmänt

Vad är ådernät?

Ådernät är små nät av blåröda utvidgade kärl som ligger i det yttersta hudlagret. Dessa är 0,1–1 mm i diameter och upplevs ofta som kosmetiskt störande, men ger inga symptom.

De kan finnas på hela kroppen, men främst har man ådernät på benen. Hos cirka 85 procent hittar man ådernät.

Vad är skillnaden mellan åderbråck och ådernät?

Ådernät och åderbråck är inte samma sak, tvärtemot vad många tror. De uppstår dock båda i venerna, framförallt på benen även om ådernät också kan uppstå i till exempel ansiktet och på armarna.

En vanlig uppfattning är att ådernät är ett första tecken på åderbråck, men man behöver oftast inte vara orolig för att få åderbråck.

Centralbokning

08-666 20 30

Se våra kliniker

Allmänt om vår behandling av ådernät i Stockholm

Är du intresserad av att ta bort ådernät i Stockholm? Här kan du läsa mer om hur en ådernätsbehandling hos oss går till:

 • Vid behandlingen injiceras ett kärlretande ämne i ådernäten med en ytterst fin nål.
 • Under behandlingen kan vissa patienter uppleva viss sveda och mindre smärta, men dessa är övergående.
 • Det kan ofta behövas flera behandlingar, och fullt resultat kan inte garanteras.
 • Solexponering bör undvikas cirka en vecka efter en ådernätsbehandling.

Vad kostar det att ta bort ådernät?

Priset för att behandla ådernät beror på vilken behandling som ska göras. Du får alltid ett individuellt pris vid undersökningen hos våra kärlkirurger.

Behandla inte ådernät vid:

 • Hudatrofi – tunn hud
 • Infektiösa hudsjukdomar
 • Stasödem – kraftig svullnad i benen

Möjliga komplikationer

Det är väldigt ovanligt att få komplikationer, men precis som vid alla sorters ingrepp kan komplikationer förekomma i vissa fall. Möjliga komplikationer är exempelvis:

 • Blåmärken
 • Kärlnybildning
 • Tromboflebit – ytlig blodpropp
 • Pigmentering
 • Allergier

Vanliga frågor

Vi utför behandling av ådernät med pris 4 700 kr. I de flesta fall behövs fler behandlingar för fullt resultat. Andra behandlingen kostar 3 000 kr.

En behandling tar cirka 45 minuter beroende på mängden ådernät.

Ja, du kan gå tillbaka till jobbet direkt efter behandlingen. Behandlas du under sommaren kan mörka strumpbyxor eller långbyxor vara att föredra, då benen kan se något svullna, prickiga och röda ut under det första dygnet efter en behandling.

Nej, trots att vi använder den främsta och bästa metoden (sklerosering) på marknaden, kan vi inte garantera resultat. Forskarna världen över är fortfarande oförstående kring varför vissa får goda resultat och andra inte. Det är dock fastställt och allmänt känt att läkemedlet vi behandlar med är den behandlingsform som ger bäst resultat.

Som beskrivet ovan kan vi aldrig garantera resultat oavsett hur många behandlingar du gör, men cirka 70 procent av patienterna upplever sig nöjda efter 1–3 behandlingar.

Nej, du behöver inte förbereda dig.

Ådernät kan uppkomma i samband med graviditet, stigande ålder eller utan rimlig orsak, men anses ofta som kosmetiskt störande.

Det är en individuell upplevelse och behandlingen kan upplevas som allt från ”getingstick” till viss grad av obehag. Behandlingen är inte helt smärtfri.

Behandlingen utförs av legitimerade och specialistutbildade sjuksköterskor. I undantagsfall utför en av våra läkare behandlingen.

Blodkärlen bleknar med tiden och du kan se fullt resultat efter cirka tre veckor.

Så länge du ser små ärr/prickar från insticksställena på benen bör du undvika solen. Dessa brukar ha försvunnit efter cirka en vecka.

Det bör gå 4–6 veckor mellan behandlingarna.

Infektionsrisken är störst första dygnet efter en behandling, så därför bör du undvika: parfymerad hudkräm, bastu, pool och liknande aktiviteter som kan medföra ökad risk för infektion. Hård träning kan undvikas första dagen, dock är promenader bara positivt för att öka blodcirkulationen och påskynda läkning.

Om det kliar på benen de första timmarna efter behandlingen, kan receptfritt antihistamin köpas på Apoteket, vilket kan lindra klådan något. Denna klåda är dock förväntad, helt ofarlig och övergående.

Önskar du boka tid för konsultation, eller har du övriga frågor, tveka inte på att kontakta oss